דלג לתוכן

טיפול משפחתי

במהלך החיים אנו מתמודדים עם מצבי משבר קשים כגון: אבל ואובדן, קונפליקטים עם בן הזוג ובתוך המשפחה, פרידה, שינויים חדים במצב הבריאותי ולעיתים הנפשי ועוד. כאשר ההתמודדות עם הקשיים האלו אינה אדפטיבית, וישנה פגיעה משמעותית ברמת התפקוד, יש צורך בבקשת עזרה והתערבות בשעת משבר.

טיפול דיאדי: הורה-ילד

ישנם מצבים בהם מערכת היחסים בין ההורה לילד זקוקה להתייחסות ייחודית, כאשר מוקד הטיפול הוא חיזוק הקשר בינהם, ולעיתים, אף חידושו. ההורה נוכח בחדר הטיפול ומהווה חלק אינטגרלי מהטיפול בשיחה ובמשחק.

טיפול זוגי

כאשר בני זוג מתחברים בינהם בקשר זוגי, הם בוחרים בצורה מודעת לבנות את הקשר, אך יש בינהם גם "חוזה לא מודע" שעליו שניהם מסכימים בצורה לא מודעת. במהלך השנים, אנשים מתפתחים ומשתנים, ונוצר מצב בו הם מרגישים צורך לבחון מחדש את ה"חוזה" בינהם. בטיפול זוגי, נסייע להם לתקשר את הצרכים השונים והמשתנים שלהם בקשר, וליצור קרבה רגשית מחודשת, ממקום מודע יותר.

פסיכותרפיה

טיפול פסיכותרפי הניתן הן למבוגרים והן לילדים. זהו תהליך בו נבנית מערכת יחסים המבוססת על אמון, מרחב בטוח עם המטפל. מערכת יחסים ייחודית זו תאפשר חקירה והבנה של האדם את עצמו, מניעיו, קשייו, וסיוע בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא אדפטיביים. בטיפול בילדים הטיפול נעשה באמצעות משחק והדרכת הורים, במידת הצורך.

טיפול בתופעת הניכור ההורי

ניכור הורי הינה תופעה מורכבת אשר מתארת דינמיקת יחסי "הורה -ילד", שמתהווה על רקע פרידת ההורים. לעיתים, בתהליך פרידה זוגי, כאשר ההורים נמצאים בקונפליקט בעצימות גבוהה ומתקשים לתקשר בינהם באופן תקין, גם בנוגע לצרכי הילדים , הילדים חווים את "ההדף" של הקונפליקט הזוגי. לעיתים ומבלי משים, ההורים מתקשים להשאיר את הילדים מחוץ למאבק. אמירות קשות שנאמרות על ההורה בנוכחות הילדים, חשיפה לא מותאמת לענייני כספים, ולמאבק המשפטי, מכניסות את הילד ל"קונפליקט נאמנויות" .ילד, בהיותו תלוי בהורה ונעדר משאבים רגשיים, בסופו של דבר יתקשה לשאת את המתח הזה בינהם, ויצטרך לבחור צד בקונפליקט על מנת להירגע. בקצה הרצף של התופעה, הינה "סרבנות קשר" וסירוב עיקש לפגוש את אחד ההורים. אנו במרכז תל"מ מיומנים באיבחון והערכה של התופעה, ובטיפול שהינו "מכוון חידוש קשר".

תיאום הורי

תהליך תיאום הורי הינו תהליך שמתבצע בהסכמה הדדית של ההורים, בו הם לומדים לבסס מחדש יחסי אמון ולדון בנושאים שונים שעומדים על הפרק בגידול הילדים, שהם חלוקים עליהם. מדובר בתהליך בו ההורים למדים לשוב ולהתנהל כ"יחידה הורית מתואמת" ולהתמקד בצרכי הילדים.

הערכת מסוגלות הורית

לילדים יש צרכים מגוונים בכל תחומי החיים-צרכים פיזיים, רגשיים וחברתיים. על ההורה לספק לילדיו את הצרכים הללו בצהלך התפתחותם. מרבית ההורים עושים כמיטב יכולתם לספק צרכים אלו בצורה טובה דיה. לצד זאת, ישנם הורים אשר הינם בעלי ליקויים משמעותיים ביכולותיהם הרגשיות והאישיותיות, בעקבותיהם מתקשים לספק לילדיהם את הצרכים הבסיסיים לגדילה ולהתפתחות תקינים, ואף לעיתים, מעמידים אותם בסכנה. הערכת מסוגלות הורית מתבצעת ע"פ בקשה של גורמי רווחה וביהמ"ש לענייני משפחה, ותפקידה להעריך באופן המדויק ביותר שניתן, את יכולתו של ההורה להעניק לילדיו את התנאים הבסיסיים להתפתחות תקינה. ההערכה נעשית ע"י פסיכולוג קליני מומחה אשר מיומן בתחום זה. ההערכה כוללת תצפיות שהינן ייחודיות לשאלת ההערכה, אבחונים פסיכולוגיים, ולעיתים אף אבחון פסיכיאטרי וכן תסקירי רווחה, ופרוטוקול דיוני ביהמ"ש, מהם ניתן ללמוד על הדינמיקה המשפחתית וקורותיה. ההערכת המסוגלות ההורית מסייעת בידיי אנשי המקצוע בקבלת החלטות בשאלות מהויות בנושאים משמעותיים כגון: שאלת משמורת, הסדרי השהות, טובת הילד, וטובת ההורה.
שאלות נפוצות
השירות מיועד למשפחות וזוגות החוות משבר ומעוניינות לשפר את מערכות היחסים בתוך המשפחה ולשפר את דפוסי התקשורת בינהם. ניתן לפנות למזכירות ת.ל.מ תל אביב לטלפון: 03-6999655. משפחות המצויות בקונפליקט פרידה בעצימות גבוהה מופנות לרוב, ע"י ביהמ"ש לענייני משפחה לצורך טיפול המכוון לחידוש קשר "הורה-ילד". לצד זאת, משפחות המעוניינות לעבור תהליך טיפולי במרחב שיש בו "הסכמה" , מוזמנים לפנות למזכירות המכון.
כשמתרחש משבר במשפחה, יש תחושת כאוס ו"בלאגן" ובדידות. קשה לעיתים לחשוב באופן בהיר וממוקד. כאשר פונים לאיש מקצוע אשר לא מעורב מבחינה רגשית ,ובעל כלים מקצועיים שיכולים לסייע בהבנת המצב, עיבודו, ולסייע לתקשר אותו ולתווך אותו לבן הזוג/לסביבה/לילדים , וכן לסייע בפריסת כל האופציות האפשריות לפעולה.

מאמרים מקצועיים

איך ולמה לדבר עם ילדים עם גירושין / מירי קובלסקי
טיפול זוגי אחרי הסערה בעקבות בגידה / אסתר פרל
מהו ניכור הורי? (סרטון)

הצוות שלנו

הילה חן

מנהלת ה"יחידה לטיפול במשפחה במשבר". עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת. M.A, (מ.ר 16828).
בתהליכי הסמכה להדרכה בטיפול משפחתי. מתמחה בטיפול בטראומות. עוסקת בטיפול משנת 2001. מטפלת בילדים ומבוגרים, משפחות וזוגות. עובדת בקליניקה פרטית בגבעתיים-גבול תל אביב.

הגר גוטשטדט

פסיכולוגית חינוכית וקלינית מומחית מדריכה (מ.ר. 5435).
בעלת תואר M.A בפסיכולוגיה חינוכית וקלינית של הילד, האונ' העברית, י-ם. למדה לימודי המשך בפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית- המכון הישראלי לפסיכואנליזה. בוגרת התוכנית לפסיכולוגיה משפטית, המרכז הבינתחומי הרצליה. מטפלת בילדים, מתבגרים, מבוגרים בגישה דינאמית, מדריכה אנשי מקצוע. מרבה לטפל במחוננים, מאומצים ומשפחות במשברי גירושין. עובדת במכון ת.ל.מ. ובקליניקה פרטית בצפון הישן של ת"א.

אביבה מדינג

פסיכולוגית חינוכית וקלינית מומחית (מ.ר. 6616).
בעלת תואר M.A בפסיכולוגיה קלינית של הילד, אוניברסיטת תל אביב לימודי המשך מתקדמים בפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית, בתוכנית "פורצי דרכים"- אוניברסיטת תל אביב. מטפלת בילדים, מתבגרים, מבוגרים בגישה דינאמית. מרבה לטפל במאומצים ומשפחות במשברי גירושין. כמו כן בהורים וילדים בוגרים החווים משבר ביחסים. עובדת במכון ת.ל.מ. ובקליניקה פרטית בת"א.

ישראלה שריד גרינוולד

פסיכולוגית חינוכית מומחית מדריכה (מ.ר. 4224).
בעלת ראשון ושני בפסיכולוגיה קלינית וחינוכית באוניברסיטת ברן, שוויץ בהתמחות והסמכה להדרכה- בארץ. מטפלת בילדים ובמתבגרים עם מגוון קשיים. מדריכה הורים , ומטפלת במשפחות הנמצאות בתהליכי פרידה או גירושין, ובמקרים של ניכור הורי. מטפלת בשיטה דינאמית אקלקטית. בשפות: עברית, אנגלית, גרמנית , שויצרית ויידיש בעלת קליניקה פרטית ברמת אביב.

ליצירת קשר אנא מלאו את הפרטים

ת.ל.מ תל אביב

  • כתובת
    מנחם בגין 116 בית קלקא תל אביב, קומה 3 תל אביב
  • אזור מתן שירות
    מרכז
  • מנהל
  • הכשרה מקצועית
  • טלפון
    074-7292600
  • פקס
    03-6995896
  • דוא"ל
    natalia@telem.org.il